Как да оптимизирате данъците си и да печелите повече

Как да оптимизирате данъците си и да печелите повече

В България има редица възможности за доходи, които не подлежат на облагане с данъци. Ето някои от най-ефективните начини да увеличите печалбите си, като същевременно минимизирате данъчната тежест.

Доходи от капиталови печалби

Първият начин да избегнете данъци е чрез капиталови печалби от продажба на акции. Ако закупите акции на европейски регулиран пазар и ги продадете с печалба, тази капиталова печалба не се облага с данъци.

Важно е да спазите две условия:

  1. Закупените инструменти трябва да бъдат акции.
  2. Продажбата трябва да бъде извършена на регулиран финансов пазар и акциите да са държани повече от една година.

Тази стратегия може да бъде особено изгодна за дългосрочни инвеститори, които търсят начини да максимизират възвръщаемостта си без да дължат данъци върху печалбите си.

Държавни ценни книжа

Друг начин да генерирате необлагаеми доходи е чрез покупка и продажба на държавни ценни книжа. Ако тези сделки се извършват на регулиран пазар в Европейския съюз, капиталовата печалба също не подлежи на облагане. Тази възможност е атрактивна за инвеститори, търсещи стабилност и нисък риск.

Колективни Инвестиционни Схеми (ETF-и)

Участието в колективни инвестиционни схеми, като ETF-и, също може да бъде начин за избягване на данъци. Ако тези ETF-и са търгувани на регулиран финансов пазар в Европейския съюз, капиталовата печалба не се облага. Това дава на инвеститорите възможност да диверсифицират портфолиото си и да се възползват от широк спектър от активи, без да се притесняват за данъчната тежест върху капиталовите печалби.

Лихвени доходи от облигации

Лихвените доходи от облигации, независимо дали са общински, корпоративни или държавни, също не подлежат на данъчно облагане, ако са закупени на регулиран финансов пазар. Освен това, капиталовите печалби от продажбата на държавни ценни книжа също не се облагат. Тази възможност предоставя на инвеститорите стабилен доход с минимален данъчен ефект.

Инвестиции чрез фирми

Фирмите могат да използват същите предимства, които се прилагат за физическите лица. Инвестирайте печалбите си в регулирани финансови пазари в Европейския съюз и ще избегнете данъчното облагане на капиталовите печалби. Освен това, ако инвестирате на регулирани пазари извън Европейския съюз, включени в специалния списък на Европейския орган по ценни книжа и пазари (ESMA), доходите от тези инвестиции също не се облагат.

Допълнителни съвети и препоръки

Въпреки че има много начини да се възползвате от данъчни облекчения в България, важно е да се консултирате със специалист по данъчно право или финансов съветник. Данъчните закони са сложни и подлежат на промени, затова е важно да сте информирани за най-актуалните регулации.

Също така, важно е да водите добра счетоводна отчетност и да спазвате всички законови изисквания, за да избегнете проблеми с данъчните органи. Инвестирането в обучението и информираността по тези въпроси може да ви помогне да вземате по-добри финансови решения и да оптимизирате данъчната си тежест.

Заключение

След като веднъж сте спечелили пари и сте ги обложили, можете да ги инвестирате на различни пазари по света. Парите ще работят за вас и ще ви носят доходност, без да дължите допълнителни данъци върху тези доходи. Следете нашия сайт за още съвети и трикове как да оптимизирате данъците си и да увеличите печалбите си.

Надяваме се тази информация да ви помогне да разберете по-добре възможностите за данъчни облекчения в България и да вземате информирани решения за своите инвестиции.

Как да оптимизирате данъците си и да печелите повече

Krasimira Paunova

Krasi is passionate about communications and social media. She is developing NulaBG marketing channels and strategies.

Viewer Plan: Прозрачен достъп до финансови данни за бизнес собственици – лесно, сигурно и достъпно!

17/09/2024

Viewer Plan: Прозрачен достъп до финансови данни за бизнес собственици – лесно, сигурно и достъпно!

Управителите на фирми често имат нужда от достъп до финансовата информация на своите бизнеси, но не винаги е необходимо те да имат пълен достъп до счетоводните функции. Затова създадохме Viewer плана – лесно и достъпно решение за управители и собственици, които искат да бъдат информирани, без да се занимават с управлението на сложни данни.

Виж още

NULA.BG CAPITAL: Финансиране за вашия бизнес в партньорство с KLEAR

NULA.BG CAPITAL: Финансиране за вашия бизнес в партньорство с KLEAR

NULA.BG CAPITAL е идеалното решение за фирми, които търсят прозрачно и справедливо финансиране.

Виж още

Приключване на фискалната година 2024 – Време за модернизация и автоматизация

04/09/2024

Приключване на фискалната година 2024 – Време за модернизация и автоматизация

Превърнете края на фискалната година в ново начало с Nula.bg – най-модерният счетоводен софтуер, който автоматизира вашите процеси и ви спестява време и пари!

Виж още